Trouwen en samenwonen

Op een dag besluit je samen verder te gaan. De keuze bestaat uit samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap. Gaat u trouwen of kiest u voor een geregistreerd partnerschap, dan regelt de wet een aantal zaken voor u. Voor samenwoners is in de wet niets geregeld. Belangrijk is dat u weet wat er is geregeld volgens de wet of wat juist niet. Dan kunt u bepalen of het handig is om extra zaken zelf te regelen met een samenlevingsovereenkomst, huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Als u gaat trouwen dan trouwt u niet meer in algehele gemeenschap van goederen. Op 1 januari 2018 zijn de regels voor het huwelijk namelijk veranderd: echtgenoten trouwen dan niet meer in de algehele gemeenschap van goederen, maar in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Bekijk hier het overzicht met de verschillen. Het belangrijkste verschil is dat de eigen bezittingen van voor het huwelijk ook tijdens het huwelijk prive eigendom blijven. Dat betekent dat elke echtgenoot prive bezittingen heeft met daarnaast ook gemeenschappelijk bezit met de andere echtgenoot.

Het is belangrijk dat aan het einde van het huwelijk (door overlijden of door echtscheiding) kan worden vastgesteld welke bezittingen van ieder van de echtgenoten zelf zijn en welke bezittingen gemeenschappelijk zijn. Dit levert in de praktijk wel eens discussie op. Echtgenoten die gaan trouwen, adviseren wij daarom een goede administratie te voeren. U kunt ook voor het huwelijk vastleggen welke bezittingen en schulden tot het prive vermogen behoren. Op die manier is bij echtscheiding (en overlijden) duidelijk welke bezittingen en schulden buiten de gemeenschap van goederen zijn gebleven en welke dus niet met de andere echtgenoot gedeeld hoeven te worden. Bekijk hier de animatie met voorlichting over huwelijksvoorwaarden.

Wat geldt voor het huwelijk, geldt ook voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Samenwonen

Als u gaat samenwonen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap, dan heeft de wet niets voor u geregeld. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden in principe gescheiden blijven. U erft ook niet van elkaar. Met een samenlevingsovereenkomst kunt u veel voor elkaar regelen. Dat voorkomt dan vervelende gevolgen bij overlijden of het verbreken van de relatie.

Bekijk hier de animatiefilm over samenwonen of download ons stappenplan, waarmee u zich kunt voorbereiden op het gesprek bij de notaris.

  • Brochures

    Hier treft u een aantal brochures met meer specifieke informatie over ‘Trouwen en samenwonen’. U kunt deze brochures downloaden als PDF en/of online bekijken.
  • Samen verder

    Soms sluiten wettelijke regelingen niet aan op wat u samen wilt regelen. Laat dan de notaris uw wensen op papier zetten. Lees in deze brochure hoe dat gaat.

    Download pdf Blader door PDF
Bekijk alle brochures

Neem contact op

Wilt u meer weten over dit of een ander onderwerp neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact