Levenstestament en volmacht

U wordt een dagje ouder en gaat lichamelijk of geestelijk achteruit. Of u staat voor een ingrijpende operatie. Dan is het goed eens na te denken over wie uw belangen behartigt als u dit zelf niet meer kunt. Zo houdt u zelf de regie en worden de zaken volgens uw wensen geregeld.

Levenstestament

Het voordeel van een levenstestament dat bij de notaris is vastgelegd, is dat banken de genoemde vertrouwenspersoon erkennen en dat die vertrouwenspersoon de benodigde machtigingen verkrijgt om uw zaken te kunnen waarnemen. Een op maat gemaakt levenstestament kost tijd. De notaris bereidt dit samen met u voor. Bekijk hier de checklist die u kunt gebruiken bij de bespreking met de notaris.

Levenstestament en volmacht

Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de financiële belangen en een voor de medische en persoonlijke zaken. U legt alle zaken die u geregeld wilt hebben in één akte vast. Het is ook mogelijk om alleen voor uw financiële zaken een volmacht op te stellen. De mogelijkheden en werkwijze van de notariële volmacht en het levenstestament zijn hetzelfde. De informatie over het levenstestament geldt dus ook voor de notariële volmacht. Het is ook belangrijk dat u uw medische wensen bespreekt met uw huisarts. Het levenstestament geldt tijdens uw leven en gaat dus niet over hetgeen er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Dat regelt u in een testament.

Benoemen vertrouwenspersoon

In uw levenstestament wijst u een vertrouwenspersoon aan die namens u mag handelen. Dat kan één persoon zijn die alles regelt, of u splitst de taken naar iemand voor financiële zaken en een ander voor medisch/persoonlijke. Houd er rekening mee dat zowel banken als artsen maar één contactpersoon willen. Mensen die getrouwd zijn of samenwonen, wijzen elkaar vaak aan en/of een van hun kinderen. Maar dat hoeft niet. U kunt in principe iedereen vragen. Het is vooral belangrijk dat uw belangen worden behartigd door iemand in wie u het volste vertrouwen heeft.

U kunt ervoor zorgen dat er toezicht is op de uitvoering van uw levenstestament door aan te geven dat de vertrouwenspersoon in bepaalde situaties met anderen overlegt. Samen met de notaris kunt u bepalen welke afspraken u hierover maakt. Dat voorkomt gedoe binnen de familie. Het woord toezicht klinkt misschien als controlemiddel, maar dat is het niet alleen. Het geeft anderen het gevoel erbij betrokken te zijn. Doordat meer ogen meekijken wordt ook nog eens het risico op financieel misbruik verkleind.

  • Brochures

    Hier treft u een aantal brochures met meer specifieke informatie over ‘Levenstestament en volmacht’. U kunt deze brochures downloaden als PDF en/of online bekijken.
  • Waar zeg ik JA tegen?

    Taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament.

    Download pdf Blader door pdf
  • Wie geeft u het vertrouwen?

    Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is.

    Download pdf Blader door PDF
Bekijk alle brochures

Neem contact op

Wilt u meer weten over dit of een ander onderwerp neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact