Echtscheiding en mediation

Een echtscheiding zorgt voor grote veranderingen. Voor u en voor uw kinderen. Er breekt een onzekere periode aan, die veel vragen oproept. Hoe pak je de echtscheiding aan? Waar moet je beginnen?

De mediator begeleidt u beiden om uiteindelijk samen tot een oplossing te komen. De mediator kiest geen partij, maar blijft onafhankelijk en neutraal. Het grote verschil met advocaten en rechters is dat de mediator geen standpunt inneemt en geen beslissingen voor u neemt. U denkt en werkt zelf mee. En daarom bepaalt u mede zelf of de mediation slaagt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een convenant en een ouderschapsplan. Door uw eigen inbreng is de uitkomst van echtscheiding mediation beter te accepteren dan een opgelegde oplossing van de rechter.

Voordelen van mediation:
1. het brengt de communicatie weer op gang, zodat u in de toekomst samen verder kunt;
2. het helpt u bij het verwerken van emoties;
3. partijen hebben zelf de oplossing tot stand gebracht, waardoor ex-partners zich gemakkelijker houden aan gemaakte afspraken;
4. het is goedkoper en sneller dan een rechtszaak.

Echtscheiding en begeleiding

Er is verschil tussen mediation en begeleiding. Bij mediation blijft de mediator inhoudelijk meer op afstand. Partijen dienen vooral hun geschillen zèlf op te lossen. De scheidingsbegeleider is meer actief. Hij onderzoekt en bespreekt de verschillende belangen van partijen op inhoudsniveau. De begeleider draagt ook inhoudelijke oplossingen aan. U kunt dan zelf beslissen of u met een voorgestelde oplossing akkoord gaat. Dat betekent dat een scheidingsbegeleider in het echtscheidingsproces meer leiding heeft dan een mediator. Met andere woorden: de begeleider doet actief voorstellen. Ook zorgt hij er voor dat de balans in gesprekken niet doorslaat in het voordeel (of nadeel) van een van partijen.

  • Brochures

    Hier treft u een aantal brochures met meer specifieke informatie over ‘Echtscheiding en mediation’. U kunt deze brochures downloaden als PDF en/of online bekijken.
  • Uit elkaar… En de kinderen dan?

    In deze publicatie vindt u informatie over de positie van kinderen als hun ouders scheiden. Ouders kunnen nalezen waar ze terecht kunnen voor meer informatie, hulp en advies.

    Download pdf
Bekijk alle brochures

Neem contact op

Wilt u meer weten over dit of een ander onderwerp neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact