Waarom moet je in Nederland voor de koop van een huis naar de notaris?

In Nederland, en bijna overal in Europa, regelt de notaris alle juridische zaken rond de overdracht. Hij is ook de enige die dat mag doen. Daardoor weten alle partijen zeker waar ze aan toe zijn.

Situatie in Amerika
In andere landen, zoals Amerika, kennen ze geen notaris. Daar moeten kopers een dure verzekering afsluiten om eventuele problemen achteraf op te lossen. Ook wordt daar veel gefraudeerd met woningen. Bijvoorbeeld door een woning te verkopen, terwijl de eigenaar van niets weet.

Lexis Notarissen geeft zekerheid
Dit soort problemen zijn er in Nederland gelukkig niet. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar uw belangen én die van de koper. Wij doen ook allerlei onderzoeken, naar uw achtergrond en die van de koper, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Als er iets niet in orde is en problemen kan opleveren, trappen wij direct op de rem. En meestal zorgen we ervoor dat de problemen meteen worden opgelost.

Wij doen dus heel veel voor u. Maar het meeste doen wij achter de schermen, zodat u alleen nog maar hoeft te tekenen.

Bewaken financiële proces
Wij bewaken ook de financiële kant van de overdracht. Lexis notarissen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bank en de verkoper hun geld krijgen. Daarbij wordt natuurlijk gelijk overgestoken. De woning is dus pas verkocht als zeker is dat de koopsom is betaald.

Maatwerk
Wij stellen ook de akte voor u op. Dat is altijd maatwerk, want iedere situatie is anders. Maar bepaalde stukken tekst zijn wel hetzelfde of lijken in ieder geval erg op elkaar. Dat moet ook wel. Het is belangrijk dat in de akten omschrijvingen en begrippen staan die wettelijk geldig zijn. Het is makkelijker om dat te controleren als alles zoveel mogelijk hetzelfde is.