Wat is een goed moment voor een samenlevingsovereenkomst?

Nadenken over hoe u het samen moet regelen, gebeurt vaak op belangrijke momenten. Zoals het kopen van een huis. Of als er kinderen komen. Of bij een baan met een pensioenregeling waar ook uw partner pensioen kan krijgen.

Toename van spaargeld
Als u samen spaart, is er geen ‘ons’ spaargeld. Voor de wet blijft het apart. Dus ook als u dood gaat: dan krijgt niet uw partner, maar uw familie uw spaardeel. Een en/of rekening bij de bank is hiervoor geen oplossing. U deelt dan het bankrekeningnummer, niet het bedrag dat erop staat. Hebt u zoveel spaargeld dat afspraken belangrijk worden? Maak dan een samenlevingsovereenkomst.

Het kopen van een huis
Bent u toch bij ons vanwege de koop van een nieuw huis, dan is het slim om het ook over een samenlevingsovereenkomst te hebben. Wellicht zijn er naast het koophuis nog wel meer goederen en geld die u samen wilt delen.

Een bedrijf starten
Het starten van een onderneming is een goed moment om na te denken over de grens tussen zakelijk en privé. Bij samenwoners zijn alle bezittingen en schulden gescheiden. Uw partner is dus automatisch beschermd tegen uw schuldeisers.
Wilt u afspreken dat uw partner meedeelt in de waardegroei van uw bedrijf? Dan hebt u een samenlevingsovereenkomst nodig: samen als het goed gaat, apart als het slecht gaat.

Kinderen
Hebt u kinderen uit een eerdere relatie, dan zijn zij uw wettelijke erfgenamen. Gaat u samenwonen en overlijdt u, dan hebben uw kinderen recht op hun deel. Wilt u uw partner tot enig erfgenaam benoemen? En wilt u uw partner tegen de aanspraken van uw kinderen beschermen? Dan zijn een samenlevingsovereenkomst en testamenten nodig.

Pensioenregeling
Kunt u op uw werk meedoen aan een gunstige pensioenregeling? Dan kunnen zij vragen om een samenlevingsovereenkomst. Een gunstige pensioenregeling betekent waarschijnlijk ook een partnerpensioen. Maar dan wil de verzekeringsmaatschappij zeker weten dat u echt een partner heeft. Een (notarieel) samenlevingsovereenkomst is hiervoor het enige bewijs.